Kirab Satu Negeri, #KitaIniSama Bela Agama, Bangsa Negeri!!
banner 728x90

KHUTBAH IDUL FITRI 1439 /2018: Amal Kebaikan Pasca Ramadhan (Versi Sunda)

Nahdloh.com

KHUTBAH KA I

السلا م عليكم ورحمة الله وبركاته
الله اكبر (9 ) الله اكبر كبيرا والحمد لله كثيرا وسبحان الله بكرة واصيلا لااله الا الله وحده صدق وعده ونصر عبده واعز جنده وهزم الاحزاب وحده . الله اكبر مَا صُلِّيَتِ التَّرَاوِيْـح, وَاَضَاءَتِ المَسَاجِدِ بِالمَصَابِيْح, وَذَكَرَ اللهَ بلِسَانٍ عَرَبِيٍّ فَصِيْح, وَتَجَنَّبَ الصَّائِمُوْنَ فِى مِثْلِ هَذَا اليَوْمِ العَظِيْمِ كُلَّ فِعْلٍ قَبِيْح, الله اكبر مَا اَعْقَبَ الفِطْرُ الصَّوْم, وَذَهَبَ يَوْمٌ وَاَقْبَلَ يَوْم, وَاَيْقَظَ اللهُ الغَافِلِيْنِ مِنَ السِّنَةِ وَالنَّوْم, وغفرَ اللهُ لهمُ الخطايا يوما بعد يوم. الحمد لله الملكِ القَادِرِ الحَلِيْمِ السَّاتِر, الَّذِى لَيْسَ لاِبْتِدَائه اوَّلٌ وَلاَ لانتِهَائه اَخِر, سبحانه وتعالى وهو الملك القَادِر. واشهد ان لا اله الا الله وحده لا شريك له شهادة تنجى قائلها من هَوْلِ المقَابِرْ, واشهد ان سيدنا ونبينا محمدا عبده ورسوله, الذى اتَّخَذَهُ اللهُ مِن اَفْصَحِ القَبَائِلِ وَاَحْسَنِ العَنَاصِرْ, اللهم صل وسلم وبارك على سيدنا محمد وعلى اله واصحابه صلاة وسلاما دائمين متلازمين الى يوم الاخر الثقلين…ايها الناس اتقواالله حق تقاته ولا تموتن الا وانتم مسلمون…فاعود  بالله من الشيطان الرجيم

قَدْ أَفْلَحَ مَنْ تَزَكَّى. وَذَكَرَ اسْمَ رَبِّهِ فَصَلَّى. بَلْ تُؤْثِرُونَ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا. وَالْآخِرَةُ خَيْرٌ وَأَبْقَى

Allohu Akbar
Alloh maha agung kagungan Alloh teu aya bandinganana taya nuhaq mibanda kana kaagungan haqiqi lianti Alloh. Nganteurkeun kasadaran kamanusa yen uranng jalma anu hina nu teu pantes hayang dipuji jeung kapuji.
Kahurmatan kanu janten junjunan nyanggakeun Sholawat kalih salamna ka baginda anu pinuh ku kamuliaan atqol atqiya, azkal azkiya, ashfal ashfiya..Nabi Muhammad SAW, ka kulawargi, para Sohabat kalih tabiin tabiat oge dugi ka urang sadayana, mugia urang dijantenkeun ummatna anu mibanda kana Syafa’atna..amin

Sasih romadhon anu pinuh ku barokah rahmat sareng maghfiroh ti Alloh ayeuna parantos pileuleuyan ngantunkeun urang sadaya, sanaos diantos dugi kakiyamah ge moal tiasa datang deui kajaba romadhon anu bade dongkap, kitu ge upami urang dipaparinan yuswa anu panjang. Pohara bagjana jalmi anu tiasa ngamanfaatkeun tina ngagunakeun kesempatan pikeun jalma ngalobakeun amal soleh khususna dina bulan romadhon, tangtu bakal panen ku pahala ginding ku ganjaran pinuh ku elmu anu parantos dijanjikeun ku Alloh jeung ku Rosulna, ayeuna kantun cangkrukna, nyangkruk tina hate napak tilas tina saom, mawa berkah kana dirina nyorang kana ajen sareng martabat manusia anu haqiqi buktosna kataqwaan.
Sakumaha Alloh parantos mepeujeuhan ka makhlukna :

﴿ وَتَزَوَّدُوا فَإِنَّ خَيْرَ الزَّادِ التَّقْوَى وَاتَّقُونِ يَا أُولِي الْأَلْبَابِ ﴾ البقرة: 197

“Aranjeun kudu bebekelan pikeun akherat, jeung ari bekel nu panghadena eta Taqwa, maka kudu taraqwa aranjeun he Jalma-jalma anu baroga akal”

Allohu Akbar Walillahilhamd…

Kukituna sababaraha hikmah saom tiasa diamalkeun dina kahirupan sapopoe diantarana :
1. Tazkiyatunnafsi
Ngabersihkeun diri tina sifat awon sareng akhlak-akhlak anu hina, dauhan Alloh SWT tina QS Al-‘Ala ayat 14-17

قَدْ أَفْلَحَ مَنْ تَزَكَّى. وَذَكَرَ اسْمَ رَبِّهِ فَصَلَّى. بَلْ تُؤْثِرُونَ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا. وَالْآخِرَةُ خَيْرٌ وَأَبْقَى

“kacida untungna pikeun jalma-jalma anu geus ngabersihkeun diri (dibarengan ku iman). jeng eling ka Alloh anu sok diibadahan jeng dipenta dibarengan kungalaksanaekun solat. Tapi kunaon (kafir) milih kahirupan dunya. Sedengkeun kahirupan akhirat eta langkung sae jeng langgeng.”

Allohu Akbar Walillahilhamd…

Upami urang sadaya dina sadidinten tiasa ngabersihkeun tina sifat sifat anu awon seperti ujub, riya, takabbur sum’ah sareng sajabina. InsyaAlloh urang sadayana bakal dugi kana martabat anu pangmulyana buktosna tsamroh tina saum “TAQWA”.Ibadah Saum mangrupikeun proses pembinaan kepribadian anu ngurung kana sakabeh aspek kahirupan manusia, (lisan, arkan, jinan) unggal dinten dina sajero sasih romadhon lisan diangge tadarus, arkan ungal dinten diangge ibadah ku jalan shlota tarawih sarfeng witir, jinan rasa sobar jeung ikhlas nu ngyampurnakeun kana ibadah shaum. Setiap jati diri manusia anu parantos ngamilik kana kataqwaan maka manehanana bakal tiasa meruhkeun hawa nafsuna anu ngaberung kana kagorengan, tiasa sobar kana sagala ujian anu dipasihkeun ku Alloh, moal jadi aral jeung bingung dimana menang kasusah jeung kariweuh, nyakitu deui moal jadi angkuh/poho kana purwadaksi/ujub dimana menang kabungah, anu aya tambah mernah dina ibadah tur teubetah dina salah

Allohu Akbar Walillahilhamd…

2. Tazkiyatul Badani
Ngabersihkeun salira dina hartos anu jembar, sanes wungkul bersih tina kokotor badan wungkul tapi bersih tina sadaya anu dilakukeun kuanggota badan seperti padamelan, cariosan sareng sadaya kereteg hate anu matak jadi kotorna/rodail-rodail diri ku rupi-rupi dosa, Rosul parantos maparin sabda pangdeudeuh ka urang sadayana:

مَنْ لمَ ْيَدَعْ قَوْلَ الزُّوْرِ وَالْعَمَلَ بِهِ فَلَيْسَ لله حاَجَةٌ فِى اَنْ يَّدَعَ طَعَامَهُ وَشَراَبَهُ روه البخارى

Hatosna: “saha jalma anu teu bisa ninggalkeun ucapan bohong jeng pagawean jahat, maka teu butuh pikeun Alloh kamanehanana dina ninggalkeun tuang leueutna..
Bahkan Rosul ngemutanka urang sadayana, tanda kanyaah ka anu jadi ummatna, sangkan sampurna puasana” 

لَيْسَ الصِّيَامُ مِنَ الطَّعَاِم وَاَّلشَرَابِ اِنَّمَا الصِّيَاُم مِنَ اللَّغْوِى وَالرَّفَثِ روه اليهقى

Hartosna : “Saom teh sanes mung sakadar teu tuang sareng teu ngaleueut tapi saomteh nyatana nahan diri tina laga sareng cariosan anu kotor” 

Jadi jelas tina kasauran Rosululloh anu nembe, urang sadaya sing tiasa ngajaga tina sagala anggota badan anu matak jadi panghijab kana deheus ka Anjeuna, numawi waktos Rosululloh ditaros ku Sofyan bin Abdillah Ya..Rosululloh, naon anu dipikasien ku Anjen? Rosul nyepeng kana Ilatna bari nyarioskeun “ Ieu anu dipikasiaun ku kaula..dugi katilu kali pertarosan anu sami oge 3 kali waleran anu sami…

Allohu Akbar Walillahilhamd…
3. Tazkiyatul Malli
Dauhan Alloh SWT tina QS Ar-rum : 39

وَمَا اَ~تَيْتُمْ مِنْ زكَاَةٍ تُرِيْدُوْنَ وَجْهَ اللهِ فَأُولَئِكَ هُمُ الْمُضْعِفُوْنَ

Hartosna : “jeung perkara anu ku aranjeun dibikeun buktosna (mangrupi) zakat anu kuanjeun dimaksad pikeun kariloan Alloh, maka (nu marigawe) kalebet jalmi nu dilipatghandakeun (pahalana).” 

Dina aya anu sanes, tepatna dina QS At-Taubat ayat : 103

خُذْ مِنْ أَمْوَٰلِهِمْ صَدَقَةً تُطَهِّرُهُمْ وَتُزَكِّيهِم بِهَا وَصَلِّ عَلَيْهِمْ ۖ إِنَّ صَلَوٰتَكَ سَكَنٌ لَّهُمْ ۗ وَٱللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ

Ma’asyirol Muslimin Rohimakumullah…

Ngabersihkeun Harta. Sodaqohkeun harta urang kafakir miskin kujalan zakat fitrah zakat anu dikaluarkeun dina akhir romadon menjelang lebet kana sasih syawal atanapi sodakoh Sunnat sepertos dina sadidinteun. sabab anu kudu dibersihkeun lain saurkur diri, raga tapi harta urang wajib dibersihkeun melalui zakat/sodaqoh. Bisi aya harta anu hak batur tapi kadahar jeng kabanda kudiri urang. Naha teu era ungal poe urang make rizki ti Alloh tapi teu dipake deuheus ka Alloh, naha teu era ungal poe urnag menikmati kana ciptaan Alloh, anu sakitu beraneka ragamna?…bari dipake doraka ka alloh.
Numawi sakitu Anu kedah diterapkeun hikmah tina Romadon diantawisna nyaeta :Tazkiyatunnafsi, Tazkiyatul badan sareng Tazkiyatul mall

‘id ieu lain ukur karena datang bulan syawal berakhirna bulan ramadhan, lain wungkul rame jeng sibuk ku meuli pakean, kakaren jeung pakaya bahkan harta, padahal mun terang makna anu sanyatana sigana kalah ceurik nu aya, sabab nafakuran kana diri sorangan boro boro tambah hade, getol ibadah, ningkatna kathoatan nu aya kalah beuki jauh tipangeran, beuki goreng kakolot, beuki teu hormat ka guru, beuki teu nyaah ka sahandapeun,cobi urang nafakuran kana makna ieu :

ليس العيد لمن لبس الجديد و لكن العيد لمن طاعته تزيد وعن المعصية بعيد

Hakekat lebaran teh lain berarti pedah make pakean weuteuh, sagala aya sareng sagala anyar, tapi lebaran anu sanyatana nyaeta anu hatena salamina eling ka Alloh kujalan tambih-tambih dina tho’at sareng tebih tina ma’siat,

Ku kituna dina ieu sa’at dina ieu kabungan (hadirna lebaran) simkuring umajak kasadayana umat Islam:
1. Urang sami-sami ningkatkeun katakwaan jeung kaimanan kujalan ningkatkeun ibadah urang ka Alloh,
2. Amalkeun kahirupan dina bulan Romadlon dina kahirupan sapopoe
3. Rakeutkeun ukhuwah islamiyyah pageuhan tali mimitraan sareng piara karukunan
4. Nyatakeun rasa nyaah ka kaom Du’afa kujalan Infak jeng sodakoh sangkan teuaya jurang pamisah antara nu benghar jeung nu miskin (papada manusa)
5. Tingkatkeun kailmuan supaya Aqidah urang teu kapengaruhan jeung teukabawa ku sakaba-kaba

Mung wungkul ka Alloh urang nyuhungkeun pitulung jeung nyuhungkeun ridlo sangkan kenging kabagjaan anu hakiki ..Amin! barokallohuli walakum

KHUTBAH KA II

الله اكبر (7 ) الله اكبر كبيرا والحمد لله كثيرا وسبحان الله بكرة واصيلا.
الحمد لله الذي جعل العيد ضياقة وكرامة للصائمين, صلاة وسلاما دائمين متلازمين الى يوم الدين على رسول الله الكريم, محمد المصطفى المتبعى في الدنيا والدين وعلى اله واصحبه الذى بدلوا نفوسهم لعزة الاسلام والمسلمين, اشهد ان لااله الاالله وحده لاشريك له الملك الحق المبين, واشهد ان محمداعبده ورسوله الصادق الوعد الامين , أمابعد : فياأيهاالحاضرون الكرام أوصيكم عبادالله وإياي بتقوى الله فإنها شعار المتقين ووصية الله للناس أجمعين , أعوذ بالله من الشيطان الرجيم بسم الله الرحمن الرحيم : وسارعوا الى مغفرة من ربكم…
اللهم فصل وسلم وبارك امين…الحمدلله رب العالمين حمدا يوافي نعامه ويكافه مزيده ياربنا لك الحمد كما ينبغى لجلال وجهك الكريم وعظيم سلطانك, اللهم اغفر للمسلمين والمسلمات والمؤمنين والمؤمنات الاحياء منهم والاموات, اللهم انصر جيوش المسلمين وعساكر الموحدين واهلك الكفرة والمشركين ودمر اعداءنا واعدائك اعداء الدين ربنا تقبل صلاتنا وصيامنا وركوعنا وسجودنا وجميعَ اعمالنا برحمتك ياارحم الراحمين سبحان ربك رب العزة عما يصفون وسلام على المرسلين والحمد لله رب العالمين.
عبادالله ان الله يأمركم بالعدل والاحسان وايتاء ذى القربى وينهى عن الفخشاء والمنكر والبغى يعدكم لعلكم تذكرون ولذكرالله اكبر والله يعلم ما تصنعون
والسلام عليكم ورحمة الله وبركاته

======
– Hapuntena ieu mung diringkes (disesuaikeun sareng waktos lumrahna di daerah masing-masing), bilih panjang teuing tiasa dikirangan, bilih saalit teuing tiyasa ditambihan bahkan disampurnakeun
– Hapunten bilih aya seratan anu lepat / kalimah anu kirang sampurna…
Mugia kersa ngaluruskeuna… Hatur nuhun sateuacana…

Bubung Nizar Pamungkas, S. Pd.I

(Ketua MDS Rijalul Ansor Kota Tasikmalaya) 

 

Tags: ,
banner 200x200 banner 468x60

Subscribe

Terimakasih anda sudah membaca Artikel ini

Suara Nahdliyyin
About
%d blogger menyukai ini: